18: Her (2013)4 av 5

2013 verkar ha varit ett riktigt bra filmår alltså. 

Jag gillade Spike Jonzes Adaptation, och har sett fram emot denna film länge. Joaquin Phoenix spelar så fantastiskt bra och övertygande att det riktigt gör ont i hjärtat. Scarlett Johansson gör också ett helt fantastiskt jobb som operativsystemet Samanthas röst, som huvudpersonen Theodor (Phoenix) blir kär i. Filmen är en hjärtskärande berättelse om närhet, intimitet och kärlek, men också om ensamhet och om hur människan på många sätt är på väg mot en framtid där det ständigt blir svårare och svårare att vara nöjd.

25.02.2014 kl. 02:17

17: Star Wars (1977) (Lecture Film)*3 av 5

Ooookej den här var ju ganska mycket bättre när jag 1) såg den på storskärm och 2) läste texten i början lite mer noggrant...
20.02.2014 kl. 23:45

16: Dallas Buyers Club (2013)3 av 5

Matthew McConaughey briljerar i detta drama om en man som år 1985 blir HIV-smittad och går sin egen väg för att få den medicin som fungerar för honom. McConaughey förtjänar sin Oscar-nominering och är en minst lika värdig vinnare som Chiwetel Ejiofor.

Och visst, Jared Leto spelar sin omtalade karaktär rätt så bra. Åtminstone om man eftersträvar den typiska drag queen-schablonen av transkvinnor som alltför ofta visas på tv och film. Jag försökte gilla porträtteringen (och gjorde det till viss det eftersom jag kunde finna henne sympatisk ibland) men jag kan inte komma ifrån faktum att 1) varför inte anställa en verklig transkvinna i rollen? och 2) att ingen i filmen använde kvinnligt pronomen om Letos karaktär. Visst, det kan ha att göra med tidsandan filmen skall skildra, men jag köper det ändå inte. Det visar bara på ignorans och fastställer allmänna uppfattningar om transkvinnor som "män i klänning", och det är fruktansvärt förlegat. 

18.02.2014 kl. 00:33

15: 12 Years a Slave (2013)4 av 5

Chiwetel Ejiofor förtjänar verkligen sina prisnomineringar för sin insats i denna film. Grym och rå är filmen, och den känns - framför allt för att det inte går att tänka "men det är inte så numera". Detta pågår fortfarande, kanske inte på samma sätt, men det pågår. Mänskligheten har fortfarande mycket att lära. Lupito Nyong'o förtjänar också sin nominering, men med tanke på hur det gick på både Golden Globe- och BAFTA-galan har jag på känn att hon kommer att förlora åt Jennifer Lawrence. Har dock inte sett American Hustle så kan inte uttala mig om detta ännu.

Steve McQueen är känd för sina lång tagningar utan klipp (tänker främst på den femton minuter lång diskussionen i Hunger), och detta förekommer ofta här. Det är starkt; främst på grund av skådespelarnas insatser, och ofta svårt att se på. 

En mycket, mycket stark och viktigt film. 

17.02.2014 kl. 18:39

14: Chinatown (1974) (Lecture film)3 av 5

KOMMENTAR: Har insett att jag varit rätt så strikt med hur jag gett poäng till filmerna jag sett. Det mesta får en trea, medelbetyget, och siffran fem ger jag så gott som aldrig. Så jag har bestämt mig att bli mindre strikt när det kommer till filmbetyg och inte vara rädd för att ge ett högt betyg åt en film även om det inte är en favorit.

Anyway, denna var intressant. Gillade skådespeleriet och handlingen. Slutet väldigt överraskande, men ändå bra. Neo-noir kallas genren tydligen och det syns tydligt. 

15.02.2014 kl. 03:11

5. Utmärkt
4. Mycket Bra
3. Helt okej
2. Passabel
1. Dålig

x. Svårt att sätta betyg

* Har jag sett filmen förut finns det en stjärna i inläggstiteln.

the printed word
montevideo