27: Frozen 2013 (tredje gången i år)*5 av 5

Fortfarande så braaaa
14.04.2014 kl. 00:27

26: G.B.F. (2013)1 av 5

Hej Blekk hade tipsat om denna så tänkte den skulle vara intressant att se. Hon skrev att om man gillar Mean Girls kanske man även gillar denna. Jag gillar Mean Girls, men gillde inte G.B.F. alls. Visst, den nuddar vid sådant som stereotypiering och rasfrågor, men... njae. Alldeles för ytligt ändå. Tycker handlingen är rätt platt, dialogen sjukt jobbig med all slang och förkortningar (pratar undomar så? isåfall tänker jag aldrig skaffa barn) och så gott som aldrig rolig. Känns lite snopet att se denna  precis efter makalösa Thelma and Louise...

30.03.2014 kl. 21:54

25: Thelma & Louise (1991)*5 av 5

Älskar, älskar denna film. En road-movie i egen klass. Musiken, skådespeleriet, kläderna, frisyrerna, humorn och desperationen. Samt det fantastiska mittfingret som pekas rakt i ansiktet på patriarkatat. Åh Thelma och Louise, mina hjältinnor. 

30.03.2014 kl. 21:51

24: The Grand Budapest Hotel (2014) (bio)2 av 5

Jag brukar inte gilla Wes Andersons filmer, men denna tyckte jag om. Det jag brukar ogilla var charmigt och passande in i denna: det snabba tempot, de nästan överdrivet matchande färgerna, den knasiga humorn och de ibland lätt karikerade karaktärerna. Varje millisekund i en Anderson-film känns superplanerad och så även i denna. Mycket rolig (minus en grej med en katt, men jag älskar ju katter) och fartfylld. Älskar Ralph Fiennes. Kan tänka mig att den blir bättre en andra gång. 

Edit: Blev nu så att jag sänkte till en tvåa, gav den en fyra först. Jag gillade som sagt att den var så fartfylld, att det hände en massa saker, alltså historien i sig. Men det gnagade redan då i biosalongen och det har inte slutat gnaga sedan dess; detta är ytterligare en film av män, med män, men menad för alla att titta på och älska. Tre kvinnor i hela filmen som jag minns, ingen av dem i en speciellt stor roll, med få repliker var (onödigt att påpeka att de aldrig talar med varandra). Då ett persongalleri på hela femton personer med repliker och endast TRE består av kvinnor, då är det något som inte känns helt okej. Försökte förbise detta pga bra historia men jag orkar liksom inte att jag ska behöva relatera till den tysta bikaraktären som "bara finns", och att mitt kön representeras av att utebli. Till exempel det heliga nyckelsällskapet eller vad de nu hette, hade det skadat om någon eller några av dem varit kvinnor?

Så tyvärr Anderson. Du må ha övertygat mig rent berättarmässigt denna gång, men könsfördelningen får ett stort, stort minus.

23.03.2014 kl. 21:09

23: The Hangover (2009)*2 av 5

En av filmerna som visades under bussresan till Dublin (och den enda jag såg i sin helhet). Visst har den sina roliga stunder, men är också väldigt fylld av rasism, sexism, ageism, fatshame och dålig humor. Tror dock att del två och tre är mycket värre och kommer nog aldrig se dem. 

20.03.2014 kl. 14:30

5. Utmärkt
4. Mycket Bra
3. Helt okej
2. Passabel
1. Dålig

x. Svårt att sätta betyg

* Har jag sett filmen förut finns det en stjärna i inläggstiteln.

the printed word
montevideo